פרופ' גד יאיר
קורות חיים
סוציולוג, סופר, מרצה ואיש חינוך.
כיום משמש כראש המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים ומנהל מכון לחקר הטיפוח בחינוך.
בעבר שימש המנהל האקדמי של תכניות המוסמך בבית הספר לתלמידי חו"ל.
מחקריו עוסקים בין היתר בפענוח הקודים התרבותיים המכוננים את ההגות הפילוסופית והחברתית ואת היצירה הספרותית והקולנועית בגרמניה, בצרפת ובארצות הברית.
בספטמבר 2011 יצא ספרו הרביעי "צופן הישראליות", מיד הפך לרב מכר. בספר, הוא מציב מראה מפתיעה ומשעשעת על העם הישראלי ומציג את עשרת הדברות של הישראליות, כפי שנתפסת בעיני זרים. הספר עלה מתוך רצונו של פרופסור יאיר לחקור את שורשיו של העם היהודי ואת התהליך שעברנו שהוביל לדפוסי ההתנהגות שטבועים בנו כיום. הוא בעצם מנסה לענות על שאלה שמסקרנת כל אחד מאיתנו: "מי אנחנו בעצם?" הספר הוא תוצר של מחקר סוציולוגי שערך פרופסור גד יאיר ועם זאת, הוא כתוב בצורה פשוטה, קלילה והומוריסטית ופונה אל כלל קוראי העברית.
פרופסור יאיר הוא איש חינוך שעוסק בתחום מזה שנים ויכול להרצות על כל נושא הקשור בתחום החינוך.
הרצאות מבוקשות
- צופן הישראליות
- אהבה, מחויבות ומגוייסות
- שואה ושכחה בגרמניה
- בין רולס רויס לסוסיתא
- הרצאות בתחום החינוך
ההרצאה מבוססת על הספר שכתב גד יאיר בעל אותו השם.
הספר מנתח את דפוסי ההתנהגות הישראלים, כפי שנתפסים בעיני זרים.
ואלו הם עשרת הדברות של הישראליות, כפי שמוצגים בספרו:
שקשק מפחד – תחושת החרדה הקיומית.
די לכיפוף – עמידה גאה וחוצפה דווקאית.
קום והשתלט בארץ – תחושת הזכות והבעלות.
תיתנו, תקבלו – התרומה והחוזה המותנה עם המדינה.
לא תצא פראייר – אימת הטרטור וההשפלה.
אני מדבר, משמע אני קיים – על קרב המילה ומלחמת הדעה.
יאללה, חפיף, תאלתר – יצירתיות, אלתור וחוסר רצינות.
שלא יחליטו עליך – על הזלזול בהיררכיה וערכים של שוויון.
העסק שלך הוא העסק שלנו – על קולקטיביזם וחטטנות.
עשה אינטימיות, אבל לא אהבה – כה קרובים, כה רחוקים.
ההרצאה מועברת באופן קליל והומריסטי ומלווה בקטעי וידאו מתוך מיטב הסאטירות והתוכניות הקומיות של ישראל: ארץ נהדרת, מצב האומה, החמישיה הקאמרית וכו'.
על ציונות עממית בישראל. סקירה של תופעות שונות המצביעות על החיבור הנפשי העמוק של ישראלים לארצם ומדינתם.
מסע לשורשי הזיכרון הגרמני. הרצאת מסע לאורך אתרי שואה ומחנות עבודה בגרמניה – מלווה במאות צילומים – המדגימה את האמביוולנטיות בגרמניה כלפי זיכרון השואה.
צופן הישראליות והשלכותיו לתחום הניהול והעסקים.
הרצאות בתחום החינוך
מחוויות מפתח לנקודות מפנה
הרצאה זו מבוססת על ספרו של יאיר (באותה הכותרת) ומציגה מודל חינוכי חדש, שמתאר את העוצמה הרבה שעשויה להיות למפגש בין מלמדים ללומדים בהקשרים פורמליים ובלתי-פורמליים כאחד. חוויות חד-פעמיות יכולות לשנות את האמונה העצמית של תלמידים, ואיתגור זהותם הוא אמצעי מרכזי בהולכת התלמיד אל האזור הבלתי-ידוע של כישרונותיו. מכאן גם הפוטנציאל הרב של חוויות כאלו. בהרצאה אני פורש את המודל החינוכי החדש ומדגים איך מושגת ההשפעה העצומה של החינוך. ההרצאה מביאה תקווה חדשה לעוסקים בחינוך, המורגלים לחשוב ש"כלום לא עובד".
למה אקדמיה?
הרצאה מומלצת למורי תיכונים, מנהלים, מנהלי מחלקות חינוך.
ההרצאה מדברת על "השפיץ הנחבא" בכל אדם. מדובר בשיחת מוטיבציה על החשיבות של השכלה בכלל והשכלה אקדמית בפרט. בשיחה מסביר יאיר כיצד האקדמיה מסייעת לאדם לחדד את השפיץ האישי שלו, למצוא את הצבע הייחודי שלו מתחת למעטה העיפרון. ההרצאה מסבירה שני היבטים: את החשיבות של מציאת הכישרון הסמוי בתוך כל האדם; ואת האמצעים של האקדמיה לשמש "כמחדד" המוציא כישרון זה מן הכוח אל הפועל, מהסמוי לגלוי.
"הוראה אחרת"
הרצאה זו מבקשת להביא בפני אנשי חינוך "טעימות" מן הנעשה במקומות אחרים בעולם: מודלים מוצלחים, ניסויים מעניינים, חידושים שמצליחים לעשות שינוי משמעותי בתלמידים, בבתי-ספר ובמערכת שלמה. ההרצאה מבוססת על סדרת "מכון לומד" שאני מעביר במכון לחקר הטיפוח בחינוך באוניברסיטה העברית ונוחלת הצלחה רבה בין חברי המכון ואורחיו.
מרצים שאולי יעניינו אותך