פרופ' גדעון גרייף
קורות חיים
ההיסטוריון המוכר בעולם כולו בנושא אושוויץ, מחבר הספר שהפך לרב-מכר בינלאומי "בכינו בלי דמעות", שהעניק השראה לסרטו עטור הפרסים מפסטיבל קאן, של הבמאי ההונגרי לאסלו נמש, "בנו של שאול" המועמד לאוסקר. מחקרו החלוצי בנושא ה"זונדרקומאנדו", אסירים יהודים שאולצו לעבוד במיתקני הרצח היכה גלים בעולם ומילא את החלל באחד מתחומי המחקר הרגישים ביותר, שהוזנחו שנים רבות בחקר השואה בכלל ואושווץ בפרט.
פרופ' גרייף מוכר ברחבי העולם כמומחה מובהק בעל שיעור קומה בנושא תולדותיו ומשמעותו ההיסטורית של מחנה אושוויץ-בירקנאו, גדול מחנות ההשמדה הנאציים. מחקרו החלוצי בנושא ה"זונדרקומאנדו", אסירים יהודים שאולצו לעבוד במיתקני הרצח, מחקר שפורסם בספרו רב-המכר "בכינו בלי דמעות" – היכה גלים בעולם ומילא את החלל באחד מתחומי המחקר הרגישים ביותר, שהוזנחו שנים רבות בחקר השואה בכלל ואושוויץ בפרט.
ספרו של גרייף על "הייקים" ותרומתם לחברה, לתרבות ולכלכלה במדינת ישראל (נכתב יחד עם ד"ר לורנס ויינבאום וקולין מק´פירסון), תרם תרומה משמעותית להבנת חלקם של יוצאי גרמניה בעיצוב החברה הישראלית.
ספרים חדשים שלו בנושא מחנה ההשמדה מיידאנק ("מיידאנק – המחנה בעיני אסיריו היהודים") ובנושא ההצלה באושוויץ ("ג´קיטו מאסטרו – המלאך הטוב מאושוויץ") ייראו אור בקרוב.
במשך כשלושים שנה עבד פרופ' גרייף ב"יד ושם" בתפקידים בכירים שונים וכיום הוא משמש כהיסטוריון הראשי במוסד "שם עולם" – מכון שואה ואמונה לחינוך, תיעוד ומחקר, וכן כהיסטוריון בכיר וחוקר בקרן לפרוייקטים חינוכיים בתחום הוראת השואה, פלורידה ארצות הברית.
את הרצאותיו נושא פרופ' גרייף בשלוש שפות בהן הוא שולט ברמת שפת אם – עברית, אגלית וגרמנית. הוא מרבה להרצות ברחבי העולם, בין היתר גם בפני תלמידי בתי ספר תיכוניים בגרמניה, אוסטריה, פולין וארצות-הברית.
ניסיונו רב השנים כאיש רדיו ("גלי צה"ל" ו-"קול ישראל", חתן פרס סוקולוב לעיתונאות על מישדרו "סאלוניקי-אושוויץ") לצד עברו כמוסיקאי וזמר, מעניקים להרצאותיו ערך מוסף.
פרופסור גרייף חדשן ומקורי לא רק בנושאי מחקריו אלא גם בדרך בה הוא מציג את הנושאים לקהל. יכולתו הרטורית המרשימה, שפתו העשירה ואישיותו מסבירת הפנים הופכים את הרצאותיו לחוויה אינטלקטואלית ורגשית.
הרצאות מבוקשות
- אנשי ה"זונדרקומאנדו"
- מושגי יסוד בשואה המחנות, הגיטאות ושלבים בהתפתחות "הפתרון הסופי"
- אושוויץ – בית חרושת למוות
- אלבום אושוויץ תולדות המחנה ומשמעותו
- מיידאנק המחנה בעיני אסיריו היהודים בשנת 1943
- יהודים, פולנים וגרמנים בעיני שוטר יהודי
- עולמה של אטי הילסום כמשתקף ביומנה
- צלם הילך בגטו
- השואה בחברה הישראלית 1945 – 2009
- הייקים
- פרקים סוערים בתולדות המדינה הצעירה
ה"זונדרקומאנדו" (בתרגום מגרמנית: "הפלוגה המיוחדת") הייתה פלוגת-עבודה של אסירי אושוויץ, רובם יהודים, שאולצו בכפייה לעבוד במיתקני הרצח שהוקמו במחנות ההשמדה שבנתה גרמניה הנאצית.
אנשי ה"זונדרקומאנדו" נחשבו ליודעי סוד (בגרמנית: Geheimnisstraeger) ולפיכך נהוג היה לחסלם לאחר סיום עבודתם. כך נהגו הגרמנים תמיד בלא יוצא מהכלל. אלא שכמה עשרות מאנשי ה"זונדרקומאנדו" הצליחו בדרך נס להינצל ולשרוד את את אושוויץ. כאשר החל פרופ' גדעון גרייף את מחקריו בשנת 1986, עדיין חיו בעולם 31 מהם. פרופ' גרייף הספיק לראיין את כולם ולפרסם את הראיונות עמם.
מרד ה"זונדרקומאנדו"' שפרץ בצהרי יום שבת, ה-7 באוקטובר 1944, תוכנן במשך חודשים רבים, ומטרותיו היו, בין השאר, להנציח את אסירי אושוויץ היהודים לא רק כקורבנות הרצח – אלא גם כלוחמים, לנקום ברוצחים הגרמנים, לאפשר לאנשי ה"זונדרקומאנדו" להימלט כדי שיוכלו לספר לעולם כל מה שראו עיניהם, ולהביא להפסקה מוחלטת של פעולת תאי הגז והמשרפות. הישגיו העיקריים של המרד היה פיצוצו (או שריפתו) של בניין משרפה מספר ארבע, הריגתם של שלושה אנשי ס"ס, והחשת התהליך, העתיד להוביל להפסקת הרצח ההמוני של היהודים.
למרות נחיתותם המספרית של הלוחמים היהודים ודלות נשקם, ראוי המרד להיחרט באותיות של זהב בתולדות ההתנגדות היהודית בשואה בכלל ובאושוויץ בפרט.
ביאור מושגי יסוד בתולדות השואה ומשמעותם לצורך הבנה מדויקת ואותנטית של אירועי השואה.
תיאור מפורט של תהליך הרצח התעשייתי באושוויץ-בירקנאו והסבר על תפקידיהם וחלקם של אנשי ה"זונדרקומאנדו". תיאור הקשיים שעמדו בפני אנשי ה"זונדרקומאנדו" בדרכם לביצוע מרד מזוין במחנה, שיטות התארגנותם ותיאור מהלך המרד ותוצאותיו.
ניתוח מודגם של התצלומים הכלולים באלבום, בצירוף הסבר על הנסיבות להיווצרותו, זהות הצלמים וגלגולי האלבום.
קווים לגורלם של האסירים היהודים במחנה מיידאנק לאור עדויותיהם, תוך השוואה לקורותיהם במחנות אליהם הועברו לאחר זמן.
יומנו של צלאל פרחודניק, השוטר היהודי בגטו, בליווי הקראת קטעים מיומנו
הצגת חייה ומכלול אמונותיה של אטי הילסום ומשמעותם בהקשר היהודי, הכללי והמגדרי.
סיפורו של מנדל גרוסמן, מתעד גיטו לודז´, וגלגולי צילומיו. יותר מעשרת אלפים תמונות צילם הצייר והצלם מנדל גרוסמן בגיטו לודז´. כבר משלב מוקדם הבין את המשמעות ההסטורית של המתרחש סביבו וביקש לתעד את מה שקלטה מצלמתו למען הדורות הבאים. הוא הנציח את חייהם וגוויעתם של יהודי הגטו השני בגודלו בפולין, ובעיקר את ניסיונותיהם לשמור על כבודם האנושי לנוכח התעללות הגרמנים ומאמציהם ליטול מהם כל זיק אנושי. בהרצאה מתוארים גם גלגולי הנגטיבים של גרוסמן מרגע סיום המלחמה ועד היעלמותם המסתורית בקיבוץ ניצנים שבנגב בימי מלחמת העצמאות. ההרצאה מלווה בכמאתיים הדגמות מצילומיו.
תיאור התפתחות מודעותה של החברה הישראלית לניצולי השואה ולמשמעות השואה, למן הגעתם של ניצולי השואה הראשונים ארצה ועד ימינו אנו, תוך בדיקת צומתי התפניות במודעות זו וסיבותיהן
יהודי גרמניה ותרומתם לתרבות, לחברה, למדע ולכלכלה בארץ ישראל ובמדינת ישראל, מאזן הישגיהם וכשלונותיהם של בני "העלייה החמישית", ובחינת תרומתם הסגולית בתחומי החיים השונים.
סדרת הרצאות לפי בחירה על פרשיות סוערות בתולדות מדינת ישראל בעשורים הראשונים לקיומה. פרשת "עסק הביש", חטיפתו של יוסל'ה שוחמאכר, המרגל ישראל בר, חטיפתו של אייכמן, ועוד (בכל הרצאה נושא אחד).
לקוחות ממליצים
"גדעון מרצה משכמו ומעלה, היה ערב מאוד משמעותי ואיכותי, הנושא לא קל.
אני ממש ממליצה לשמוע אותו. אנשים מקבלים הרבה ידע ותובנות .."
"שנה שנייה שאנו מזמינים את גדעון ביום השואה.
הוא מרצה ללא דופי, רהוט, וורבלי, שולט בחומר וגם במסביב.
פשוט היה נהדר!"
מרצים שאולי יעניינו אותך