אימפרבה
"שנה שנייה שאנו מזמינים את גדעון ביום השואה.
הוא מרצה ללא דופי, רהוט, וורבלי, שולט בחומר וגם במסביב.
פשוט היה נהדר!"
ההיסטוריון המוכר בעולם כולו בנושא אושוויץ, מחבר הספר שהפך לרב-מכר בינלאומי "בכינו בלי דמעות", שהעניק השראה לסרטו עטור הפרסים מפסטיבל קאן, של הבמאי ההונגרי לאסלו נמש, "בנו של שאול" המועמד לאוסקר. מחקרו החלוצי בנושא ה"זונדרקומאנדו", אסירים יהודים שאולצו לעבוד במיתקני הרצח היכה גלים בעולם ומילא את החלל באחד מתחומי המחקר הרגישים ביותר, שהוזנחו שנים רבות בחקר השואה בכלל ואושווץ בפרט.
פרופ' גרייף מוכר ברחבי העולם כמומחה מובהק בעל שיעור קומה בנושא תולדותיו ומשמעותו ההיסטורית של מחנה אושוויץ-בירקנאו, גדול מחנות ההשמדה הנאציים. מחקרו החלוצי בנושא ה"זונדרקומאנדו", אסירים יהודים שאולצו לעבוד במיתקני הרצח, מחקר שפורסם בספרו רב-המכר "בכינו בלי דמעות" – היכה גלים בעולם ומילא את החלל באחד מתחומי המחקר הרגישים ביותר, שהוזנחו שנים רבות בחקר השואה בכלל ואושוויץ בפרט.
ספרו של גרייף על "הייקים" ותרומתם לחברה, לתרבות ולכלכלה במדינת ישראל (נכתב יחד עם ד"ר לורנס ויינבאום וקולין מק´פירסון), תרם תרומה משמעותית להבנת חלקם של יוצאי גרמניה בעיצוב החברה הישראלית.
ספרים חדשים שלו בנושא מחנה ההשמדה מיידאנק ("מיידאנק – המחנה בעיני אסיריו היהודים") ובנושא ההצלה באושוויץ ("ג´קיטו מאסטרו – המלאך הטוב מאושוויץ") ייראו אור בקרוב.
במשך כשלושים שנה עבד פרופ' גרייף ב"יד ושם" בתפקידים בכירים שונים וכיום הוא משמש כהיסטוריון הראשי במוסד "שם עולם" – מכון שואה ואמונה לחינוך, תיעוד ומחקר, וכן כהיסטוריון בכיר וחוקר בקרן לפרוייקטים חינוכיים בתחום הוראת השואה, פלורידה ארצות הברית.
את הרצאותיו נושא פרופ' גרייף בשלוש שפות בהן הוא שולט ברמת שפת אם – עברית, אגלית וגרמנית. הוא מרבה להרצות ברחבי העולם, בין היתר גם בפני תלמידי בתי ספר תיכוניים בגרמניה, אוסטריה, פולין וארצות-הברית.
ניסיונו רב השנים כאיש רדיו ("גלי צה"ל" ו-"קול ישראל", חתן פרס סוקולוב לעיתונאות על מישדרו "סאלוניקי-אושוויץ") לצד עברו כמוסיקאי וזמר, מעניקים להרצאותיו ערך מוסף.
פרופסור גרייף חדשן ומקורי לא רק בנושאי מחקריו אלא גם בדרך בה הוא מציג את הנושאים לקהל. יכולתו הרטורית המרשימה, שפתו העשירה ואישיותו מסבירת הפנים הופכים את הרצאותיו לחוויה אינטלקטואלית ורגשית.
החל משלהי 1941 מצטרף מחנה אושוויץ לחמשת המחנות חלמנו, בלז'ץ, טרבלינקה, סוביבור ומיידאנק שהוקמו כדי ליישם את "הפתרון הסופי של השאלה היהודית". ההרצאה מתמקדת בטכניקת הרצח ההמוני, בעל האופי התעשייתי-חרושתי, שבמהלכו נרצחו בתאי הגז והמישרפות של אושוויץ-בירקנאו כ-מיליון ושלוש מאות אלף יהודים. חלק מרכזי בהרצאה
מוקדש ל"פלוגה המיוחדת" – ה"זונדרקומאנדו", פלוגת אסירים יהודים שאולצה על ידי הגרמנים לשרתם כעבדים במיתקני הרצח. רובם של אסירים אומללים אלה נרצחו בידי בגרמנים כדי של יוכלו לשמש עדי ראייה לפשע.
ימים ספורים לפני תום מלחמת העולם השנייה ותום השואה התגלה במחנה דורה-מיטלבאו בגרמניה, בידי אסירת אושוויץ לשעבר לילי יעקב, אלבום תמונות, שהכיל 208 תמונות נדירות. התמונות מתעדות את הגעתם לרציף אושוויץ-בירקנאו של יהודים מהונגריה, ואת השלבים השונים שהובילו את רובם הגדול של היהודים המשולחים אל עבר תאי הגז והמישרפות, בהם נרצחו שעות ספורות לאחר שתמונות אלה צולמו.
האלבום, שצילומיו נעשו בידי שני צלמי ס"ס, הופמן וברנארד, הוא אחד ויחיד: הוא המקור הוויזואלי היחיד המתעד בצילום ובפרוטרוט את תהליך הרצח בגדול שבמחנות ההשמדה: את ההגעה, את ה"סלקציה" ואת הצעדים האחרונים אל עבר מיתקני הרצח. בהרצאה מוקדש מקום לגלגולי האלבום מאז 1945 ועד לשנת הגעתו ליד ושם בירושלים בשנת 1980, שם הוא מוצג עד עצם היום הזה.
השוואת דפוסי טבח אנשי החמאס ב-7 באוקטובר 2023 לפשעי הגרמנים בשואה
ההרצאה מתווה קווי דמיון וקווי שוני הבולטים לעין בשני האירועים הטראגיים: טבח שמחת תורה תשפ"ד ותקופת השואה. אמנם כל אירוע היסטורי הוא עצמאי ועומד בפני עצמו, אך ניתן להבחין בלא קושי במכנים משותפים ביו שני האירועים הרצחניים, שניחתו על העם היהודי ועל מדינת ישראל
מחנה מיידאנק הוא אחד מששת מחנות ההשמדה שהוקמו על אדמת פולין לצורך ביצועו של "הפתרון הסופי של השאלה היהודית". באתר המחנה נותרו על כנם מימצאים מקוריים רבים, המאפשרים שיחזור של חיי היום במחנה, שבו התעללו הגרמנים באכזריות יתרה באסיריו.
במיידאנק נרצחו יותר ממאה אלף יהודים מפולין ומארצות אירופיות אחרות. ההרצאה מביאה את סיפורם של אסירים יהודים אלה, ששרדו את מיידאנק. רובם שולחו ממיידאנק לאחר תקופה קצרה יחסית למחנה אושוויץ.
ההרצאה מבוססת על ראיונות בלעדיים שנגבו בשנות ה-90 של המאה הקודמת בישראל ובארצות אחרות.
כמו כל אירוע המתרחש בחיים, גם השואה הייתה אירוע דינמי, ששינה את אופיו וממדיו ממקום למקום ומשנה לשנה. מדיניות גרמניה הנאצית, המתאפיינת ברוב שנות תקופת השואה כמדיניות של גירוש כפוי של יהודי גרמניה, אוסטירה וצ'כיה, עוברת שינוי דרמטי בסוף שנת 1941 למדיניות של רצח טוטאלי ואוניברסאלי של העם היהודי באשר הוא.
ההרצאה משרטטת קווים להתפתחות תקופת השואה ומבארת את ההקשרים ההיסטוריים של כל שלב ושלב.
"קאפו" – נושאי תפקידים יהודים במחנות הריכוז וההשמדה.
מטעמי מחסור בכוח אדם, לנוכח מספרם העצום של המחנות הגרמניים-הנאציים לסוגיהם, נקטו שלטונות גרמניה הנאצית במדיניות של האצלת סמכויות על אסירים – יהודים ולא-יהודים – ומינו אותם לתפקידי שיטור ופיקוח על אסירים אחרים. תפקידים אלה, כמו "בלוקאלטסטר" ו"קאפו", נמנים על הרגישים שבנושאים הכלולים בתקופת השואה. ההרצאה עוסקת בסוגי התפקידים שאסירים מילאו במחנות, ועוסקת בשאלה, האם כל נושאי התפקידים במחנות היו עשויים מעור אחד ובסוגייה כיצד יש להתייחס לאסירים אלה מבחינה מוסרית וערכית בפרספקטיבה היסטורית. .
המחנות, הגיטאות ושלבים בהתפתחות "הפתרון הסופי". ביאור מושגי יסוד בתולדות השואה ומשמעותם לצורך הבנה מדויקת ואותנטית של אירועי השואה.
סיפורו של מנדל גרוסמן, מתעד גיטו לודז´, וגלגולי צילומיו. יותר מעשרת אלפים תמונות צילם הצייר והצלם מנדל גרוסמן בגיטו לודז´. כבר משלב מוקדם הבין את המשמעות ההסטורית של המתרחש סביבו וביקש לתעד את מה שקלטה מצלמתו למען הדורות הבאים. הוא הנציח את חייהם וגוויעתם של יהודי הגטו השני בגודלו בפולין, ובעיקר את ניסיונותיהם לשמור על כבודם האנושי לנוכח התעללות הגרמנים ומאמציהם ליטול מהם כל זיק אנושי. בהרצאה מתוארים גם גלגולי הנגטיבים של גרוסמן מרגע סיום המלחמה ועד היעלמותם המסתורית בקיבוץ ניצנים שבנגב בימי מלחמת העצמאות. ההרצאה מלווה בכמאתיים הדגמות מצילומיו.
מרצה בנושאים: בריאות, ספורט ותזונה, השראה, חגים ומועדים
מרצה בנושאים: הנחיית אירועים, השראה, כלכלה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, השראה, זוגיות
מרצה בנושאים: השראה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, השראה, מוטיבציה, מצוינות והעצמה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, השראה, חגים ומועדים
מרצה בנושאים: השראה, זוגיות, ספרות וסופרים
מרצה בנושאים: השראה
מרצה בנושאים: השראה, יום הזיכרון לשואה ולגבורה
מרצה בנושאים: אמנות, הרצאות לנשים, השראה
מרצה בנושאים: אקטואליה ותקשורת, הגיל השלישי, השראה
מרצה בנושאים: בריאות, ספורט ותזונה, הרצאות לנשים, השראה
מרצה בנושאים: השראה, יום הזיכרון לשואה ולגבורה, צחוק והומור
מרצה בנושאים: הרצאות היסטוריה, חרבות ברזל, מוטיבציה
מרצה בנושאים: הרצאות לנשים, השראה, ספרות וסופרים