על עלייתו של דניאל בן סימון לישראל ללא משפחה כשהיה בן 16. על המאבקים שקשורים לחבלי הקליטה ועל המעבר מאורח קודם לאורח חיים חדש. על רכישת שפה חדשה על חשבון שפת האם ועל הקשיים ביצירת זהות חדשה, ישראלית. ההרצאה מתבססת על ספרו רב המכר של בן סימון ״המרוקאים״ המגולל משברים שהם נחלת חלקם של כל מי שמהגר לארץ חדשה.
כשמונה מיליון מוסלמים היגרו לצרפת בחמשת העשורים האחרונים. בשנים האחרונות מתחולל תהליך מואץ של שיבה לדת בקרב צעירים מוסלמים.
האומה הצרפתית מצויה בדילמה זהותית קשה- מצד אחד היא פתחה את שעריה בפני מיליוני המהגרים אך בשנים האחרונות צרפתים רבים מרגישים שזהותם הלאומית נשדדה בידי אותם מהגרים.
בהרצאה זו יסקור דניאל בן סימון את הסוגיה שמעיקה על צרפת- האם נכונה הטענה שצרפת מנעה מהמגרים להיטמע בחברה הצרפתית או שמא המהגרים המוסלמים הם אלו שחסמו עצמם, ואיך כל זה הגיע לגל הטרור הנוכחי בצרפת?
סיפורן של שתי קהילות שהיגרו לצרפת באמצע המאה שעברה ושינו את פניה כליל.
המהגרים היהודים ומהגרים מוסלמים החלו את חייהם בארצם החדשה בהרמוניה מאלה. ואז, מעשה שטן, בשני העשורים האחרונים התפצלו דרכיהן עד לכדי עימות חזיתי שמאיים לערער את אופייה הרפובליקני של צרפת. התוצאה: המוסלמים שבו ומצאו מקלט באסלאם ויהודים רבים החלו לארוז מזוודות בחיפוש אחר מדינת מקלט חדשה. השינויים האלה קלעו את צרפת למשבר לאומי עמוק. בהרצאה יסקור דניאל בן סימון את האירועים החשובים בתולדות שתי הקהילות הגדולות הללו בצרפת ואת הסיבות לקרעים העמוקים ביניהן.
דניאל בן סימון הרבה לסקר את השכבות החלשות של החברה הישראלית בעבודתו העיתונאית, ועל כך זכה בפרס סוקולוב לעיתונאים מצטיינים בשנת 2004. בהרצאה מתמקד דניאל בן סימון על החיים בעיירות פיתוח התרחבות הפערים בין ערים אלו לבין הערים המרכזיות והשלכות הפערים על עתידה של מדינת ישראל.
בעברו של דניאל בן סימון שני תחומי עיסוק שביניהם קיים דו קיום בעייתי- עיתונאות ופוליטיקה. בהרצאה ידבר דניאל בן סימון על התהליך שעובר על עיתונאים רבים שחוצים את הקווים והופכים לנציגי העם.